Sigma Personeelsdiensten
Vragen?

Hoe sluit je een vaststellingsovereenkomst?

Werkgevers gebruiken niet alle kansen die de werkkostenregeling (WKR) biedt

Er zijn verschillende manieren om een dienstverband te beëindigen. Veel werkgevers kiezen in de praktijk meestal voor het beëindigen van een dienstverband met wederzijds goedvinden. Je gaat dan in goed overleg met de werknemer uit elkaar en sluit een beëindigingsovereenkomst, ook wel een ‘vaststellingsovereenkomst’ of, nog korter, ‘vso’ genoemd.

De voordelen van een beëindigingsovereenkomst

Hét grote voordeel van beëindiging van een dienstverband met wederzijds goedvinden is dat je niet hoeft te voldoen aan de (strenge) regels die gelden voor opzegging of ontbinding van een arbeidsovereenkomst. Andere voordelen van beëindiging met wederzijds goedvinden zijn dat:

  • het einde van het dienstverband relatief snel kan worden geregeld;
  • de beëindiging van het dienstverband in relatieve harmonie kan plaatsvinden;
  • je (hoge) kosten van procedures voorkomt;
  • geen sprake is van procesrisico;
  • werkgever en werknemer niet afhankelijk zijn van het terechte of onterechte oordeel van een rechter of UWV;
  • er geen mogelijkheid is tot hoger beroep;
  • (als het goed is) er geen ‘losse eindjes’ zijn: alles wordt geregeld in de vaststellingsovereenkomst;
  • je de transitievergoeding niet hoeft uit te betalen. Wel wil de werknemer in de meeste gevallen financieel gecompenseerd worden in ruil voor zijn goedvinden, vaak wordt dan aangesloten bij de transitievergoeding (maar soms valt de vergoeding hoger uit).

Onderhandelen over de beëindiging

Wil je een dienstverband in goed overleg beëindigen, dan moet je allereerst het gesprek aangaan met de medewerker. Vertel de werknemer dat je het dienstverband wilt beëindigen en waarom. Vervolgens leg je uit dat de beëindiging van zijn dienstverband bewerkstelligd kan worden door:

  • tussenkomst van UWV of de kantonrechter; of
  • beëindiging met wederzijds goedvinden, en dat deze laatste optie de voorkeur heeft.

Laat de werknemer vervolgens weten onder welke voorwaarden je bereid bent om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan. Je kunt de werknemer:

  • een concept-vaststellingsovereenkomst meegeven
  • aanraden (juridisch) advies in te winnen
  • een afspraak maken om verder met elkaar te praten

Soms is bovengenoemde gang van zaken voor een werknemer te voortvarend. Als je het gevoel hebt dat dit zo is, knip de gang van zaken dan in stukken. Je kunt bijvoorbeeld eerst laten weten dat je het dienstverband wilt beëindigen en een volgende afspraak maken om de manier van beëindiging te bespreken. Denk van tevoren goed na over de communicatie richting de werknemer (bijvoorbeeld welke ontslaggrond je aandraagt). Denk ook na of de werknemer na het gesprek nog op het werk wordt verwacht.

Bij beëindiging met wederzijds goedvinden kun je met de werknemer onderhandelen. Je bepaalt zelf hoeveel water je bij de wijn wil doen. Allerlei factoren die hierbij mee kunnen spelen:

  • of je snel afscheid wil nemen van de werknemer
  • of je bereid bent om kosten te maken

Beschik je over een goed opgebouwd dossier, dan is er minder snel aanleiding om toe te geven aan de werknemer. Heb je een minder sterk dossier (bijvoorbeeld omdat documentatie over disfunctioneren ontbreekt of je als werkgever ook steken hebt laten vallen), dan kan dat aanleiding zijn om de werknemer tegemoet te komen in zijn wensen.

Onze juristen kunnen je adviseren bij elke vorm van beëindiging van het dienstverband. Het is belangrijk om ons daar in een zo vroeg mogelijk stadium bij te betrekken. Elke beëindiging is uniek en verdient advies op maat. We gaan samen op zoek naar de beste oplossing, waarbij we ook de onderhandelingen met de werknemer (of zijn juridisch adviseur) kunnen voeren. Neem vrijblijvend contact met ons op.

naar inspiratie overzicht